2018-04-18 07:00Pressmeddelande

Bokklubb ökar lässuget hos unga

null

Läsandet bland barn och unga må ha minskat. Men intresset för bokklubbarna på biblioteket i Skara har bara ökat sedan starten.

– De här träffarna ger oss jättemycket. Vi studsar liksom hem efteråt, säger Alicia Staberg Sjöblom och Otilia Engström Johansson, som är med i bokklubben för högstadiet.

Torsdagar är bra dagar, resonerar Alicia. För då går hon och en kompis till biblioteket och läser läxor. Här är det lugnt och det som kallas studiero infinner sig. Och torsdagar är också lika med bokklubbsdag.

– Vi träffas en torsdag i månaden. Efter att vi har pluggat så går vi in i sagorummet på biblioteket och träffar de andra som är med i klubben, säger Alicia.

Otilia är en av dem. Hon har varit med sedan starten för två år sedan.

– Jag har alltid gillat att läsa men har känt mig ganska ensam i det. Så det kändes fint att komma till klubben och träffa andra med samma intresse. Dessutom är Emma väldigt bra på att planera och hitta på vad vi ska göra och läsa i klubben, säger Otilia.

Emma, det är Emma Arnälv. Barn- och ungdomsbibliotekarie i Skara. Det är hon som har tagit initiativet till bokklubbarna.

– Inför starten för två år sedan visste jag ju att vi har ett gäng barn och ungdomar som besöker biblioteket regelbundet och läser mycket. Jag hade också hört att andra bibliotek satsat på verksamhet av det här slaget, så varför inte vi? frågar sig Emma.

Boktips med tema

Hösten 2016 drog hon igång en bokklubb för barn på mellanstadiet och en för högstadieelever. Till en början handlade det om ett ganska blygsamt intresse. Men numera är klubbarna i princip fulltecknade.

– Det finns några platser kvar i mellanstadiegruppen. Men de äldre som vill vara med nu får alltså börja i en klubb till hösten, säger Emma och bläddrar lite i ”Dansar Elias? Nej!”.

Det är en bok av Katarina Kieri, och just den har högstadieklubben börjat läsa nu. När de träffas nästa gång är det för att prata om innehållet.

Emma läser av självklara skäl mycket barn- och ungdomslitteratur, inte minst för att kunna ge bra boktips. Det är också hon som bestämmer vad klubbarna ska läsa. Och det gör hon på ett speciellt, och väldigt uppskattat sätt.

När klubbarna träffas inför en ny bokläsning så väntar pyssel.

– Nu senast klippte vi ut ord och meningar i tidningar och gjorde dikter som blev en utställning här på biblioteket. Temat för dikterna var vänskap och relationer. Och då visste vi också att det skulle bli det nya temat för kommande läsning, säger Otilia.

Hon kan inte tänka sig att inte läsa. För det är då hon känner mest lugn och mest ro. Otilia spelar tennis också, och rider. Tillsammans blir det en bra kombination med läsningen. Alicia nickar. Hon känner på samma sätt med relationen fotbollsträning-läsning.

Att deras fantasi stimuleras och att de får ett större ordförråd av läsningen, det är en extra bonus.

– Vi har väldigt roligt i bokklubben. Och det är så fint att kunna prata med Emma om allting. Även jobbiga saker. Samtalen, pysslet och detta att vi fikar tillsammans, det gör som sagt att vi studsar hem efter varje träff, säger Otilia.

För mer information

Barn- och ungdomsbibliotekarie Emma Arnälv, 0511-320 45


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten