2021-01-15 15:43Pressmeddelande

Bokäventyret presenteras för Sveriges beslutsfattare och kulturaktörer

null

Skaras nya lek- och lärutställning Bokäventyret kommer lyftas i det kultpolitiska konventet Folk och kultur. Ett återkommande konvent som samlar Sveriges beslutsfattare och kulturaktörer för dialog. Skara kommuns kulturchef Åsa Veghed kommer delta och lyfta kulturarv, läsfrämjande insatser med fokus på Bokäventyret på årets digitala konvent.

Kultur är på tapeten inte minst på grund av pandemin och många vill vara med på årets Folk och Kultur som vanligtvis går av stapeln i Eskilstuna varje år. Statsminister Stefan Löfvén kommer att invigningstala och i princip alla partiledare kommer delta och ett stort antal kulturinstitutioner och kulturaktörer, så även Skara kommuns kulturenhet som kommer att fokusera på kulturarv, läsfrämjande och kreativa rum för barn- och unga. Det är förstås det nybyggda Bokäventyret i Gamla biblioteket som ska stå i centrum. Konventet blir i år digitalt och kostnadsfritt, öppet för alla.

-Vi vill självklart berätta om vårt nya kulturella besöksmål i Skara. Genom att delta på Folk och Kultur hoppas vi att kulturintresserade målgrupper och makthavare ska få upp ögonen för det unika kulturarv som Skara kan erbjuda presenterat i en samtida form och kontext, säger kulturchef Åsa Veghed.

Under Folk och Kultur visas en kortare dokumentärfilm om Bokäventyret. Det kommer även sändas en intervju mellan Åsa Veghed och Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen om läsfrämjande och kreativa rum, med Bokäventyret som utgångspunkt.

Beslutsfattare medverkar på konventet

H.K.H. Kronprinsessan Victoria är Folk och Kulturs officiella beskyddare. Sveriges riksdags talman Andreas Norlén (M), statsminister Stefan Löfvén (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Alla dessa politiker kommer vara med och tala om kultur i år med omställning och nytänkande i fokus.

Folk och kultur är stolta över att få Skara kommun till sitt konvent och skriver i sitt pressmeddelande; Vi kan med glädje meddela att Skara kommun vår senaste samarbetspartner. Tillsammans ska vi lyfta läsfrämjande och Skaras rika kulturarv, med utgångspunkt i den permanenta lek-och lärutställning Bokäventyret – från runsten till smartphone.

– Vi ser fram emot att inleda partnerskapet med Skara lyfta initiativet med inspirerande läsupplevelser för unga genom deras rika kulturarv, som är helt unikt i sitt slag, säger Linde Sjöstedt, projektledare och initiativtagare, Folk och Kultur.

Bokäventyret - en generationsöverskridande mötesplats

Med inspiration från Junibacken i Stockholm och Alfons Åbergs Kulturhus i Göteborg skapar vi i Skara en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Utställningen kommer finnas i det gamla stiftsbiblioteket, från 1859, som idag kallas Gamla biblioteket. Här finns Sveriges äldsta bok, Skaramissalet från 1150-talet, som är utgångspunkten för utställningen.

– Genom att satsa på barnen och skapa läsupplevelser väver vi in Skaras tusenåriga historia som bokstad med nutidens lekland och kreativa rum i en vacker 1800-talsbyggnad med bibliotek och en boksamling som går tillbaka till 1100-talet. Vi tycker att detta är alltför okänd historia och värd nationell uppmärksamhet. Så fort pandemin lagt sig kommer vi att öppna detta nationella besöksmål för hela familjen, säger Skaras kulturchef Åsa Veghed.

Kontakt:
Åsa Veghed kulturchef Skara Kommun
0511-360 65


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten