2021-01-28 16:25Pressmeddelande

Bokäventyret i Skara – ett nationellt besöksmål

null

Skaras nya lek- och lärutställning Bokäventyret kommer att sättas på den nationella kulturagendan när det kulturpolitiska konventet ”Folk och Kultur” idag släpper sitt program för årets digitala konferens som arrangeras 10–12 februari.

”Folk och Kultur” är ett kulturpolitiskt konvent som startade för tre år sedan i Eskilstuna. Bakom arrangemanget står Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd. H.K.H. Kronprinsessan Victoria är ”Folk och Kulturs” officiella beskyddare. Eskilstuna kommun och Region Sörmland är också viktiga samarbetspartners tillsammans med andra. Nu har också Skara kommun blivit partner. 

250 programpunkter
Årets konvent består av över 250 olika programpunkter. Då pandemin lamslagit landet blir årets konvent helt digitalt och det är kostnadsfritt samt öppet för alla. Bokäventyret i Skara kan inte heller ta in några besökare, därför har vi producerat en film som presenterar Bokäventyret där vi tar med tittarna till Sveriges första lek- och lärutställning – ”Från runsten till smartphone” – om bokens historia. Få vet om att just i Skara finns Sveriges äldsta bok från 1150-talet, Skaramissalet. Med boken i fokus låter vi historia möta nutid i vårt nya kreativa kulturhus för stora och små bokälskare.

– Här har vi unika bokskatter som bara väntar på uppmärksamhet, säger Åsa Veghed, kulturchef i Skara.

Celebra deltagare med spännande program
Statsminister Stefan Löfvén (S) kommer att invigningstala. Vidare kommer Sveriges riksdags talman Andreas Norlén (M), och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) medverka. Det gör också Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, Centerpartiets partiledare Annie Lööf och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Vidare bidrar Skara kommun också med ytterligare en film. Det är ett samtal mellan Åsa Veghed och Katti Hoflin, kulturchef för Västra Götalandsregionen. Med utgångspunkt från Bokäventyret lägger de fokus på läsfrämjande och kreativa rum.

– Vi vill självklart att fler ska bli nyfikna på vårt nya kulturella besöksmål i Skara. Via ”Folk och Kultur” hoppas vi att nå ut till genuint kulturintresserade och makthavare. Vi vill att de ska få upp ögonen för vårt unika kulturarv och det läsfrämjande arbetet vi genomför, säger Åsa Veghed.

Bokäventyret – en generationsöverskridande mötesplats
Bokäventyret är en generationsöverskridande mötesplats där barn och unga får lära sig mer om skrift- och bokhistoria. Utställningen är förlagd i Gamla Biblioteket från 1859 som ligger i hjärtat av kulturstaden Skara.

– Genom att satsa på barnen och skapa läsupplevelser väver vi in Skaras tusenåriga historia som bokstad med nutidens lekland och kreativa rum i en vacker 1800-talsbyggnad med bibliotek och en boksamling som går tillbaka till 1100-talet. Vi tycker att detta är alltför okänd historia och värd nationell uppmärksamhet. Så fort pandemin lagt sig kommer vi att öppna detta nationella besöksmål för hela familjen, avslutar Skaras kulturchef Åsa Veghed.

Kontaktperson
Maria Nordström, projektledare
Telefon: 070-890 75 10,
E-post: maria.nordstrom@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten