2020-05-18 12:00Pressmeddelande

Biblioteket ordnar sagostunder på nätet

null

När de fysiska kulturmötena tvingas gå på lågvarv, så växlar Gamla bibliotekets lekutställning upp för digitala möjligheter i unika sagomiljöer. Bok & lek-utställningen i Gamla biblioteket har den senaste tiden varit stängd för allmänheten för att minska risken att sprida smitta. Nu lanseras digitala sagostunder på nätet i stället, så att barnen fortfarande kan få tillgång till berättelser och delar av utställningens innehåll.

Sagostunden kommer att vara förinspelad där en medarbetare på biblioteket läser utdrag ur böcker som är relaterade till Bok & Lek-utställningen. Mamma Mu, Spyflugan Astrid och detektiverna Lasse och Maja är bara några av de karaktärer som barn kommer kunna ta del av via kommunens sociala medier och Youtube-kanal framöver.

– Vi vet att många barn saknar Bok & Lek-utställningen och därför tycker vi att det är viktigt att vi kan fortsätta skapa roliga saker för barn. Utställningen har varit mycket uppskattad, och genom att läsa in böckerna i utställningsmiljön blir det ett sätt för barnen att åtminstone uppleva en liten del av den hemifrån, berättar kulturchef Åsa Veghed, och poängterar att alla böcker självklart går att låna hem.

Biblioteket kommer även göra filmer där de tipsar om böcker. Detta hoppas de hjälper barn att upptäcka nya böcker nu när de inte själva kan besöka biblioteket och utställningen.

Författare positiva till initiativet

Totalt medverkar nio olika författares verk på Bok & Lek-utställningen. Samtliga författare, illustratörer och förlag har sagt ja till att delar eller hela deras verk ska läsas på de digitala sagostunderna.

– Det är kul att se att författare, förlag och illustratörer är positiva till initiativet. Jag tror att de tycker att det är lika viktigt som vi att kunna ge barn något att se fram emot. Speciellt nu när många barn kanske är extra oroliga behövs den glädjen som en bra bok faktiskt ger, menar Jessica Karlsson, projektledare på Bok & Lek-utställningen.

Något för alla åldrar

Tack vare att utställningens alla författare har sagt ja till att få sina böcker upplästa kommer biblioteket kunna erbjuda digitala sagostunder som barn i olika åldrar kan vara intresserade av. För de minsta kommer böcker med lite text och mycket bilder att läsas in, medan böckerna om Lasse-Majas detektivbyrå riktar sig till lite äldre barn.

– Utställningen har blivit en aktivitet som hela familjer är med på och så vill vi att det ska vara på våra sagostunder också. Förhoppningsvis kan vi inspirera personer att läsa och låna böcker genom att visa att vi finns kvar även om man inte kan besöka oss, avslutar Jessica.

Alla böcker kommer att vara upplästa och videoklippen kommer att vara textade. Dessutom kommer det finnas inslag av teckenspråk och arabiska i några av filmerna, allt för att så många som möjligt ska kunna ta del av innehållet.

För att låna hem böckerna går det bra att ringa, maila eller reservera dem på bibliotekets hemsida.

Kontaktperson
Åsa Veghed
Telefon: asa.veghed@skara.se
E-post: 0511-320 65 


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten