2020-08-07 09:49Pressmeddelande

Biblioteket öppnar sina dörrar idag

null

Efter tre månaders stängning är det äntligen dags att ta emot besökare. Säkerhetsåtgärderna är på plats och biblioteket öppnar igen idag den 7 augusti.

- Äntligen vågar vi nu öppna biblioteket för besökare igen! Jag vet att många längtat efter detta - inte minst jag själv som brukar gå dit minst en gång per dag. Personalen har gjort en jättefin insats medan det varit stängt. Vi har mycket att ta igen nu, säger Jan-Erik Augustsson, ordförande (L) i kultur- och fritidsnämnden.

Plexiglas framför diskarna, handhygien och avstånd gäller förstås som på alla andra platser där människor vistas. Säkerhetsrutinerna är precis lika viktiga nu som de har varit de senaste månaderna under pandemin. Därför kommer också tangentborden vid de offentliga datorerna att regelbundet spritas av.

Under stängningen passade biblioteket på att göra en del andra förändringar i lokalerna och några saker återstår. Bland annat ska huvuddörren bytas ut. 

-Det är en del kvar att göra vad gäller ombyggnationen. Tyvärr har vi fortfarande problem med ventilationen som inte är färdigbyggd. Därför kan det bli mycket varmt inne i biblioteket. Men vi öppnar ändå. Vi vet att det är några som längtar efter att få komma in i lokalerna, säger kulturchef Åsa Veghed.

När biblioteket stängde sina lokaler för besökare i våras infördes ny service för låntagarna. En ny digital presstjänst och en filmtjänst lanserades, samtidigt som satsningen på take-away-böcker och hemkörning till riskgrupper drog igång. Antalet boklån har bibehållits på en hög nivå.

- Vi lovar att göra vårt bästa för att fortsätta upprätthålla servicen under hösten, för att alla ska känna sig trygga och ha möjlighet att använda bibliotekets tjänster. Ingen ska behöva känna sig tvungen att vistas i en offentlig lokal och vi har full förståelse för att de i riskgrupperna känner obehag inför det. Vill någon hellre läsa tidningen utomhus, vill beställa böcker och hämta en påse i dörren eller få böcker hemkörda, då ordnar vi det, säger kulturchef Åsa Veghed. 

I höst blir det sparsamt med evenemang på biblioteket på grund av pandemin och regeln om maximalt 50 personer vid evenemang. Många föreningar, studieförbund och andra samarbetspartners har ställt in sina verksamheter som föreläsningar och kurser. Men den ordinarie biblioteksverksamheten pågår för fullt.

- Bibliotekspersonalen har gjort en enorm serviceinsats till låntagarna under coronapandemins första månader. Det ska de ha en stor eloge för. Vi vill tacka för blomsterbuden som kommit till biblioteket och tacksamma låntagare som sluppit utsätta sig för smittorisk medan personalen sprungit benen av sig. Men nu ser vi alla fram emot en lite mer vanlig vardag på biblioteket, avslutar Åsa Veghed. 


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten