2020-11-26 15:29Pressmeddelande

Årets pristagare i Skaras näringsliv den 26 november 2020

null

Varje år hyllas Skaras näringsliv av Skara kommun och flera organisationer. Även om formerna för hyllningarna i år har blev annorlunda kan vi med glädje meddela att pristagarna har utsetts och att de alla idag har fått sina priser.

Årets företagare är Lina Nettelblad, Mattipset som har verkat i Skara sedan 2012. Under denna tid har Mattipset glatt och mättat många skarabor och skaraborgare med sina måltidslösningar. Ryktet om Mattipset har också nått utanför Skaraborgs gränser. I februari stod exempelvis Mattipset för cateringen vid inspelningen av den danska filmen Rättfärdighetens ryttare. Under pandemin har företaget på ett enastående snabbt och lysande sätt lyckats hitta nya vägar i sitt företagande. Årets företagare i Skara går vidare till Företagarnas regionfinal. Vinner man där har man möjlighet att gå vidare till finalen på riksnivå.

I år är det sju priser som utdelas. Lite speciellt för i år är den särskilda hyllning som Skara kommun vill ge till familjen Roser som tilldelas diplom med en plats i Skaras hjärta. Bengt och Stig Roser och familjen Roser har under 50 år drivit en viktig verksamhet i Skara med Skara Stadshotell och Rosers Hotell & Event. De har också givit invånarna en arena för upplevelser och erbjudit catering i världsklass med många prestigefulla uppdrag runt om i världen. I samband med det utsågs de också till Kunglig hovleverantör. Det så kallade Skarahjärtat har bara delats ut en gång tidigare och det var till Lars-Göran Blank år 2012.

- Alla årets pristagare visar på vilket fantastiskt engagemang de lokala företagarna har i Skara och vår gemenskap i en ganska tuff tid. Vi ser också vilken otrolig förmåga till nytänk och utveckling som finns, det är otroligt imponerande. Näringslivets hjärta klappar för Skara, och därför är det också särskilt roligt att få hylla företagare som på ett så tydligt sätt är en del av Skaras själ och puls, säger kommunstyrelsens ordförande.

Samtliga priser utdelades under torsdagen vid ceremonier i Skara Stadshus med distans i både tid och rum för att uppfylla gällande restriktioner.

- Vi har ett fantastiskt näringsliv som varje dag bidrar till Skara på olika sätt. Årets pristagare representerar olika delar av de värdefulla verksamheter vi har och det känns fint och viktigt att uppmärksamma deras insatser för Skara, säger näringslivsstrateg Helena Nyman Friberg.

Pristagare och motiveringar

Årets företagare i Skara kommun: Lina Nettelblad Mattipset i Skara AB

Motivering:
Lina Nettelblad får priset som Årets Företagare för det fantastiska driv hon har och för den positiva utveckling hon har lyckats skapa i sitt företag, Mattipset i Skara AB.

Mitt i en allvarlig pandemi har hon dessutom på ett enastående snabbt och lysande sätt, genom sin starka vilja, kreativa och konstruktiva tänkande lyckats hitta nya vägar för företagets överlevnad.

Utses av Företagarna Skara

Prisutdelare :Charlotta Lidberg, ordförande Företagarna och Ylva Pettersson, kommunstyrelsen ordförande

Årets handlare i Skara kommun: Marita Jacobsson, Maritas Textil & Interiör

Motivering
Årets vinnare har visat en kreativitet och drivkraft utöver det vanliga genom ständiga satsningar och nytänk i sin verksamhet.

Genom att sätta sina kunder i främsta rummet och alltid erbjudande en utomordentlig service har Maritas textil & Interiör blivit en välkänd butik med trogen kundskara.

Med ett enastående engagemang, och hjärta för staden bidrar hon till en levande stadskärna och är en god förebild för andra företagare.

Utses av Skara Handel. Prisutdelare: Charlotta Lidberg

Årets tillväxtbolag: NLE AB. Johan Andersson och Esther Andersson

Motivering
Årets pristagare startade sin byggfirma 2005 i en ladugård i Norra Lundby, orten där han växt upp och där han fortfarande bor. Han började ensam i företaget men nu femton år senare har företaget ca 40st anställda.

Bolaget erbjuder tjänster på både bygg och anläggningssidan och står även med kompetens gällande Mur och Betong, Plåt och Svets samt Snickeri.

Under 2018/2019 hade bolaget en omsättningsökning på 42%. För gott entreprenörskap tilldelas Johan Andersson och hans företag NLE AB titeln Årets tillväxtbolag i Skara kommun.

Utses av Almi Väst i Skaraborg. Prisutdelare: Maggie Malek

Sparbanken Skaraborgs entreprenörspris:

JULA-koncernen: Karl-Johan Blank 

Motivering
Årets pristagare är en stark lokal koncern med en internationell närvaro i sex länder. En koncern med en lång historia som expanderar och etablerar och samtidigt har hjärtat kvar i Skara. Pristagaren har tagit stora kliv mot att bli mer hållbar genom en helt egen CSR-avdelning i ett av företagen. Deras målsättning är att skapa nya möjligheter till en bättre framtid för kommande generationer, de satsar mot att bli klimatneutrala 2030 och de har bland annat investerat i ett miljöteknikbolag, en dryport och i vindkraft. Pristagarens lokala närvaro innebär många viktiga arbetstillfällen och deras senaste förvärv säkrar fortlevnaden för stadens anrika stadshotell. Stort grattis till Karl-Johan Blank. Joakim Frykberg och hela JULA-koncernen!

Utses av Sparbanken Skaraborg. Prisutdelare: Eva Eriksson och Patrik Meijer

Årets nyföretagare: Josefines hem, Josefine Svensson

Motivering
Årets Nyföretagare har följt sitt intresse för att skapa vackra miljöer till glädje för andra. Hon har skapat ett modernt företag där hårt arbete blandas med hög synlighet i sociala medier. Genom att samarbeta och handla lokalt och att återanvända och renovera gamla varor ges ett stort fokus på hållbarhet i alla aspekter. Med ny butik i centrala Skara tar Josefin ett nytt steg i sitt växande företag.

Utses av Nyföretagarcentrum Skara. Prisutdelare: Eva Maria Friberg

Det goda exemplet: Hjälp oss hjälpa. Mikael Andersson och Marianne Ask

Motivering
Årets vinnare av utmärkelsen ”Det goda exemplet” har visat på ett stort engagemang för ett socialt ansvarstagande!

Ett företags sociala ansvar innebär att man aktivt jobbar med utveckling, hållbarhet, hälsa och välfärd i ett samhälle. I år vill vi lyfta fram Hjälp oss att Hjälpa som i många år har bidragit med hållbarhet, återanvändning samt tagit ett stort ansvar för människor som har behov av att få ett inträde på arbetsmarknaden.

Föreningens arbete kring insamling, lagning och återanvändning bidrar till en hållbar utveckling både nu och för kommande generationer. Föreningen gör inte bara en insats på hemmaplan utan kör även hjälpsändningar till skolor och sjukhus i andra länder.

Utöver detta så har föreningen med stort hjärta engagerat sig i människor som har behov av att komma in på arbetsmarknaden. Man har aktivt stöttat, coachat, integrerat och även anställt en person, trots osäkra tider. Med denna insats känner vi därför att Hjälp oss att Hjälpa är därför en självklar aktör att lyfta fram som årets sociala arbetsgivare och samhällsaktör.

Utses av Samordningsförbundet västra Skaraborg. 
Prisutdelare: Christel Martinsson och Andreas Ljungström

Skarahjärtat: Bengt och Stig Roser, Rosers Hotell & Event

Motivering
Familjen Roser har byggt upp en viktig verksamhet i Skara, givit invånarna en arena för teater och expanderat med catering i världsklass men alltid varit staden trogen. Familjen Roser har inte bara satt Skara på kartan, ni har fått en plats i våra hjärtan och blivit en del av Skaras stolta arv och identitet. Vi vill på detta sätt tacka för alla dina insatser i Skara under årens lopp och önska er lycka till i den nya fas i livet som nu tar sin början.

Utses av Skara kommun. Prisutdelare: Ylva Pettersson, kommunstyrelsens ordförande, Lars Berg, kommunstyrelsens vice ordförande, oppositionsråd Fredrik Nordström, kommundirektör Gustaf Olsson

Kontaktperson:
Helena Nyman Friberg
Telefon 0511-32006
helena.nymanfriberg@skara.se


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Utvecklingsledare
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten