2022-12-09 11:45Pressmeddelande

Årets Guldkorn i Skaras näringsliv firades

På scen: Konferencier Anna-Karin Johnson, Håkan Persson, MEGA+, Gunilla Druve Jansson, Skara kommun och Jonathan Bjelkengren, FöretagarnaPå scen: Konferencier Anna-Karin Johnson, Håkan Persson, MEGA+, Gunilla Druve Jansson, Skara kommun och Jonathan Bjelkengren, Företagarna

På torsdagskvällen samlades nära hundra personer för att hylla Skaras näringsliv. I ny kostym och med nytt koncept firades näringslivet med utnämningar och prisutdelning i en guldskimrande inramning. Sex utmärkelser delades ut under kvällen, och ännu fler hyllades.

 

Under hösten har organisationer med näringslivsfokus vaskat fram guldkornen bland Skaras företagare. Den 8 december var det dags att uppmärksamma och hylla duktiga näringsidkare som genom sitt företagande och goda exempel utvecklar Skara som en plats att verka på.

- Bakom varje företag finns en eller flera människor som brinner för sitt företag och som vill göra affärer. Tack vare duktiga företagare så får många Skarabor jobb och försörjning, och bidrar på så sätt till vår gemensamma välfärd. Därför är det roligt att premiera företagare med olika utmärkelser under en kväll som vi nu kallar ”Årets guldkorn”, säger Gunilla Druve Jansson, kommunalråd i Skara.

- Att hylla Skara kommuns företagare under en guldkornskväll tycker jag är fantastiskt roligt! En kväll för att hylla det arbete som görs på så många håll, 365 dagar om året och som är med och lägger grunden för att vi har en så bra välfärd i Sverige. Det var spännande med ny kostym och också fantastiskt fint att kunna arrangera kvällen på Skaras vackra stadshotell, säger kommundirektör Linda Esseholt Hermansson.

 

 

Här är alla pristagarna

 

Årets Företagare i Skara kommun
Delas ut av Företagarna Skara genom Jonathan Bjelkengren

 

Årets Företagare har på ett målmedvetet och betryggande sätt byggt och utvecklat sitt företag som nu står på en stadig grund och är branschledande i kommunen. Företaget har dessutom slagit den egna branschens snitt i både omsättning och resultat med god marginal. 

Från början fanns företaget i Skara och finns nu också i Lidköping med omnejd. Företagaren har lyckats knyta duktiga medarbetare till sig och har en unik förmåga att förmedla sitt positiva sätt vara såväl som människa som företagare.

Årets företagare 2022 i Skara är Lena Broberg, Broberg Mäkleri

 

Årets nyföretagare
Delas ut av Nyföretagarcentrum Skaraborg genom Eva Maria Friberg

Årets nyföretagare tog över familjeföretaget och stakade ut en ny väg för att möta framtidens gäster. Med klar inriktning att digitalisera och ta fram nya attraktiva tjänster med hög kvalitet är Valle Camping nu en aspirant på att nå ”världen-nivå” som aktör i besöksnäringen.  Pandemin gav en möjlighet att tänka nytt så att även gäster i närområdet kan få glädje av den vackert liggande anläggningen.

Årets nyföretagare är Åse och Linus Falk, Valle camping

 

 

Entreprenörspriset

Delas ut av Sparbanken Skaraborg genom Liselotte J Sterneborn och Patrik Meijer

 

Med en hög arbetsinsats, kreativitet och goda relationer som främsta redskap vänder denna superentreprenör varje hinder till en möjlighet.  Om vägen tar slut, bygger man helt enkelt en ny. När årets pristagare, till följd av pandemin, tappade alla uppdrag inom loppet av några dagar såg han till att snabbt skapa nya affärer för att hålla verksamheten flytande. Pristagaren har gjort en fantastisk entreprenörsresa sedan starten 1995 och fortsätter att leverera och hålla hög service.  Inget är omöjligt, allting är möjligt eller ”inga kymmer” som han säger.

 

Årets entreprenörspris går till Joachim Wahlström, Tält & Montage.

 

 

Årets tillväxtföretag

Delas ut av Almi Väst 

 

Almi delar varje år ut ett tillväxtpris till det bolag som växt mest i kommunen. Syftet med tillväxtpriset är att lyfta fram ett tillväxtbolag med gott entreprenörskap i Skara kommun.

 

Kriterierna för priset är:

*5-249 anställda

*Etablerat företag, bolaget ska vara äldre än 3 år

*Tillväxten ska vara organisk och hållbar, med sunda finanser

*Högst procentuella omsättningsökning mellan bokslut 2020-2021

 

Årets pristagare har ett brinnande intresse och engagemang för att utveckla bolaget. Med tydligt fokus på effektivisering och organisk tillväxt, med bibehållen kvalitet, växte bolaget hela 68% under 2021.

 

Årets tillväxtpris 2022 går till Fredrik Fogel med personal på Truckutbildarna Sverige AB
Fredrik Fogel hade inte möjlighet att närvara på eventet och kommer att få sitt pris senare

 

 

Det goda exemplet

Delas ut av Samordningsförbundet, Skara kommun och Arbetsförmedlingen genom Christel Martinsson m fl.

 

Årets vinnare av utmärkelsen ”Det goda exemplet” har visat på ett stort engagemang för ett socialt ansvarstagande! Årets vinnare genomsyras av ett inkluderande klimat där alla är välkomna för den de är, där alla ges förutsättningar att lyckas och växa som människor. Arbetsgivaren ser hela människan och stöttar dem i förflyttningen från utanförskap till gemenskap. De är ett gott exempel på en arbetsgivare som under flera år underlättat för individer att få ett inträde på arbetsmarknaden. 

 

Årets utmärkelse Det goda exemplet går till Brunsbo Gästgifveri och Gorm Christoffersson

 

 

Årets #handlaiskara

Delas ut av Skara Handel genom Jonas Ahlén Persson


Skara handel har frågat kunderna vilken av Skara handels medlemmar som de anser är värd utmärkelsen "Årets #handlaiskara 2022".

De som fick flest röster är:

Ingrids konfektion

Skara Blomsterland

och Elon Ljud och Bild

 

Årets #handlaiskara 2022 går till Susanne Ström med personal på Skara Blomsterland

 

 

Årets mest företagsamma ungdom i Skaraborg

Priset delades ut av Ung Drive och Ung Företagsamhet Skaraborg tidigare i höst - Skara kommun hyllar pristagaren

 

Ung Drive och Ung Företagsamhet delar varje år ut priset Skaraborgs mest företagsamma ungdom. Priset ska gå till en ungdom eller ungdomar i Skaraborg som visat upp god företagsanda under året.

Motiveringen till priset

"Årets pristagare har med mod tagit sig an sin företagsdröm där hon kombinerat sin kreativa hobby med hantverksskicklighet. Personen har på eget bevåg sökt kunskap och utbildning för att nå sin egen vision.

Hon har inte tappat drivet när hon har stött på motgångar, i stället hittat nya lösningar, vilket tyder på en stark företagsamhet. Personen har påvisat sann entreprenörsanda utöver det vanliga.

UngDrive & Ung Företagsamhet tror att personen har en lysande framtid inom Skaraborgs näringsliv!" 

 

Årets mest företagsamma ungdom är Hedda Svantesson, 17 år i från Ardala


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Helena Långström Schön
Kommunikatör/presskontakt
Helena Långström Schön