2024-03-19 10:04Nyheter

Stor ungdomsfestival till Skara

Regionsfestivalen planeras av en arrangörsgrupp bestående av från vänster: Irma Almqvist, Gulliver Wannberg, Michaela Sandberg, Vera Westberg och Freja Elmgren. Saknas gör Harald Grann och Raowf.Regionsfestivalen planeras av en arrangörsgrupp bestående av från vänster: Irma Almqvist, Gulliver Wannberg, Michaela Sandberg, Vera Westberg och Freja Elmgren. På bilden saknas Harald Grann och Raowf.

I vår kommer två ungdomsfestivaler arrangeras i Skara. Båda festivalerna arrangeras under konceptet UKM som står för ung kultur möts och är en mötesplats i form av festivaler av och för kreativa ungdomar. 

Först ut arrangeras en lokal UKM-festival på Stureplan för ungdomar från Skara omnejd den 6 april. I år är festivalen utspridd i hela huset med musikframträdanden i caféet, dans och teaterscen i orkestersalen samt en konstutställning på plan 2.

De deltagande ungdomarna får inte bara chansen att visa upp sig den dagen utan kan även gå vidare till den stora regionsfestival som nu planeras och som kommer gå av stapel på Katedralskolan den 10-11 maj.

Under två dagar kommer då ca 200 ungdomar som har kvalificerat sig vidare från olika lokala UKM-arrangemang i regionen att samlas för att uppträda och ställa ut sina alster. Under festivaldagarna kommer även workshops, öppen scen och mycket annat kul anordnas för ungdomar som är på plats.

Ungdomarna gör jobbet

Hela UKM-konceptet bygger på att det är ungdomarna själva som planerar, genomför och står på scen/ställer ut. Mötesplatsen är grejen.

- UKM är viktig för att få visa framtidens unga kultur och det är en lycka för mig att regionsfestivalen kommer hit. Skara har så mycket unik kulturhistoria i sig, säger Gulliver Wannberg som nu är en av medlemmarna i arrangörsgruppen för regionsfestivalen.

Regionsfestivalen har en helt egen arrangörsgrupp som består av ungdomar från Skara som planerar och genomför festivalen. Sju ungdomar planerar nu för fullt för vårens stora kulturfest.

- Jag lär mig massor av att få vara med och göra ett sådant här arrangemang. Att få känna av jobb-andan och utveckla sin jobbförmåga, fortsätter Gulliver.

Bakom ungdomarna finns även medarbetare från Stureplan, Kultur- och fritidsförvaltningen och UKM-organisationen som stöttar i arbetet men det är ungdomarna som främst gör jobbet. 

- Vi finns i kulisserna men det är ungdomarna som driver projektet framåt. Det är fantastiskt att få se hur de växer när de får ta ansvar. Men också allt som händer med ungdomar som vågar stå på scenen eller visa upp sina alster, säger Robin Wernebratt på Stureplan – ungdomens hus.

Deltagare sökes

Till den lokala festivalen söks nu deltagare mellan 13 och 25 år som bor i Skara, ett arrangemang som genomförs på Stureplan tillsammans med ungdomar i huset. Anmälan dit står öppen till den 31 mars.

UKM-konceptet avslutas med en riksfestival som arrangeras den 6-9 juni i Bengtsfors. Dit kommer de som kvalificerat sig vidare från regioner runt om i landet mötas.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Musiklärare på Stureplan
Robin Wernebratt