2018-12-04 13:31Nyheter

Nu förändras kollektivtrafiken i Skara

null

Den 10 december förändras kollektivtrafiken i Skara. Med en ny linje och flera nya hållplatser blir det enklare för nuvarande och framtida resenärer att nå fler områden i Skara.

– Nu blir det enklare för både nuvarande och framtida resenärer att nå fler områden i Skara, något som har efterfrågats. Vår förhoppning är att fler ska få upp ögonen för kollektivtrafiken i Skara, säger Attila Ungvari, affärschef för busstrafik på Västtrafik.

Ny busslinje

En ny linje i Skara, linje 2, gör det möjligt att resa till Fokus Folkets Park, vårdcentralen Vilan, Julahuset och Coop. Linjen kör även genom bostadsområdena Bågen och Valhall. Bussarna avgår en gång varje timme på dagtid.

Ändrade körvägar för linje 1

Linje 1 får ny start- och ändhållplats på hållplatsen Vilangatan vid Julahuset. För att detta ska vara möjligt kortas linjen av i Skaraberg. Där har bussarna fått en ny vändplats, busskur och cykelställ med tak. De hållplatser i Skaraberg som tas bort i samband med förändringen är Tröskvägen, Skördevägen, Höstbruksgatan och Tegvägen.

Även i Hindsbo får linjen något ändrad körväg och nya hållplatser vid Lilla Hindsboparken och Vårdcentrum. De hållplatser som tas bort från linjen är Per Thams gata och Malmgatan. Linje 1 avgår varje halvtimme morgon och eftermiddag. Mitt på dagen avgår bussen en gång i timmen.

För den som i stället vill resa med Flextrafiken eller de anropsstyrda linjerna i Skara kommer det att fungera precis som vanligt.

Samarbete mellan Västtrafik, Skara kommun och Nobina

Arbetet att utveckla trafiken sker i samarbete med Skara kommun och Nobina, som utför trafiken åt Västtrafik i Skara.

– Vi har haft en mycket god dialog kring busstrafikens utveckling i Skara, och det är glädjande att se att nu flera av de önskemål kring ökad tillgänglighet för service, fritid och handel som förts fram blir verklighet. Eftersom några hållplatser tas bort har förankringsprocessen varit särskilt viktig, och vi vill tacka alla som bidragit med synpunkter som lett till att vi nu har en utveckling av stadstrafiken på plats, säger Ylva Pettersson (M) kommunstyrelsens ordförande i Skara kommun.

Den nya trafiken börjar köra den 10 december, i samband med att Västtrafik byter tidtabeller.


Om Skara kommun

I Skara kommun arbetar drygt 1700 personer i många olika yrkesroller. Alla är viktiga för att vi ska kunna ge dig en så bra service som möjligt. Vi ansvarar för barnomsorg, skola och äldreomsorg, samhällsplanering, individ- och familjeomsorg, miljö, kultur, fritid med mera. Vårt arbete utgår från vårt uppdrag och vår vision. Att skapa möjligheter och förutsättningar till en så bra vardag som möjligt för våra medborgare.


Kontaktpersoner

Peter Blom
Utvecklingsledare
Peter Blom
Linda Esseholt Hermansson
Kommundirektör
Linda Esseholt Hermansson
Ylva Pettersson
Oppositionsråd
Ylva Pettersson
Pernilla Magnusson
Förvaltningschef omsorgen
Pernilla Magnusson
Mats Flygelholm
Förvaltningschef service och teknik
Mats Flygelholm
Carolina Esping
Utvecklingschef
Carolina Esping
Mikael Hätting
Kommunjurist
Mikael Hätting
Säkerhetssamordnare
Rebecca Bergelin
Fritidschef
Camilla Helander
Verksamhetsutvecklare kultur
Johan Frick
Marie Wennerholm
Besöksnäringsstrateg
Marie Wennerholm
Peter Gustavsson
Verksamhetsutvecklare
Peter Gustavsson
Maria Vretemark
Fil dr, 1:e antikvarie
Maria Vretemark
Kommunikationsenheten